Novosti

Naši učenici uživali u čarima Dubrovnika

 

08.11.2022 09:55
Slika
 

Učenici trećih i četvrtih razreda naše škole 4. studenoga posjetili su Dubrovnik EXPO, zanimljiv događaj koji organizira Centar za karijere mladih Dubrovnik, a promovira obrazovanje te povezuje gospodarstvenike i mlade. Mjesto događaja bio je hotel Rixos Premium Dubrovnik, a izlagači su neki od najprestižnijih fakulteta diljem Hrvatske. 

Učenici su imali priliku sudjelovati u zabavnim izazovima, slušati korisna predavanja te prikupiti važne informacije „iz prve ruke“ o svojem daljnjem školovanju i profesionalnom razvoju. 

Poslije edukativnog dijela programa omogućen im je besplatan ulazak na fenomenalne gradske zidine gdje su uživali u prekrasnom pogledu, bogatoj povijesnoj baštini i neizostavnom fotografiranju. 

Kad smo već kod bogate povijesne baštine, evo nekoliko važnih činjenica o Gradu koje ne bismo trebali zaboraviti: Dubrovačke gradske zidine predstavljaju sklop utvrda koje okružuju stari dio grada. Građene su od 13. do 17. stoljeća za potrebe obrane. Duge su 1940 m, visoke do 25 m, prema kopnu debljine od četiri  do šest metara m, a prema moru od jednog i pol metra do tri. Na četirima stranama svijeta zaštićene su kulama. Unutar gradskih zidina za vrijeme Dubrovačke Republike živjelo je oko 2000 stanovnika. Dubrovnik je grad koji se od najranijih vremena bavio pomorskom trgovinom te je u srednjem vijeku kao Dubrovačka Republika bio jedini grad-država koji je konkurirao Mletačkoj Republici. Dubrovnik ne krasi samo njegova povijest već i činjenica da je bio jedno od središta razvitka hrvatskoga jezika i književnosti te su u njemu odrastali  mnogi značajni hrvatski velikani: pjesnici, dramatičari, slikari, fizičari itd.

Zanimljivosti o Dubrovniku koje sigurno niste znali:

  • Prva karantena u svijetu bila je u Dubrovniku.
  • Dubrovnik je među prvima priznao neovisnost SAD-a.
  • U Dubrovniku se nalazi ljekarna koja je treća po starosti u Europi.
  • U Dubrovniku se nalazi Ombla, jedna od najkraćih rijeka u svijetu.
  • Dubrovnik je prvi u Europi donio zakon o ukidanju ropstva i zabrani prijevoza robova.Petra Bošnjak i Lorena Tomić, IV. a

0 0