Novosti

Realiziran Projekt građanin "Javni prijevoz u mostarskim prigradskim naseljima"

 

19.04.2023 12:35
Slika
 

Zahvaljujemo učenicima 3.b koji su sudjelovali u radu na Civitasovu Projektu građanin kao i potpori  koju smo dobili od Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta, Vlade HNŽ-a i Vijeća mladih Grada Mostara u realizaciji naših inicijativa. Tim naše škole odabrao je temu  Javni prijevoz u mostarskim prigradskim naseljima.  Kao odgovorni građani i ekonomisti  predstavili smo javnoj politici dva problema.  

Prvi problem je potreba uvođenja novih linija javnog prijevoza u večernjim terminima. Pojačane linije  bi omogućile da mladi iz prigradskih naselja mogu pohađati izvannastavne aktivnosti, sportske i kulturne, koje se odvijaju u poslijepodnevnim terminima. Time bi i motivirali mlade da ne preseljavaju u grad i ekološki osvijestili. 

Drugi problem jest da je za učenike srednjih škola potrebno osigurati besplatan prijevoz. Predložili smo izmjene i dopune Zakona o srednjoškolskom obrazovanju na području HNŽ-a. Mnogim srednjoškolcima financijska i socijalna slika u posljednjih  godinu dana je lošija jer je potrošačka košara porasla, inflacija 17 posto, pa time i troškovi obrazovanja. 

Važnost i aktualnost teme smo potvrdili anketiranjem svih srednjoškolaca Mostara, razgovorom s Vijećem učenika i roditelja, predstavnicima javnog prijevoza, sudjelovanjem na predavanjima koja su se odvijala na Ekonomskom fakultetu  Ostvarili smo suradnju s Vijećem mladih Grada Mostara, koje će  je na jednoj od sljedećih sjednica Općinskog vijeća Grada Mostara iznijeti naš prijedlog i  provedeno anketiranje učenika naše škole i županije koji koriste usluge javnog prijevoza. Zahvaljujemo Zaimu Mehiću, predsjedniku Upravnog odbora Vijeća mladih i Heleni Stanić, predsjednici Nadzornog odbora.  

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a gosp. Pero Pavlović nas je podržao i obećao da će naše pismo potpore  uputiti Vladi HNŽ-a na daljnje razmatranje u Skupštinu HNŽ-a tražeći izmjene Zakona o srednjoškolskom  obrazovanju kojim bi se potpuno ili djelomično financirao prijevoz srednjoškolaca. Također, dobili smo podršku od predstavnika Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a. Razgovarali smo sa zamjenikom ministra gospodinom Sudom Marićem, a potvrdan odgovor na pismo potpore dobili smo od ministra prosvjete Rašida Hadžovića. 

U nadi da će nas prijedlog biti prihvaćen od nadležnih koji su ga prepoznali kao i mi, unaprijed se zahvaljujemo svima i nadamo da će izmjene Zakona o srednjoškolskom obrazovanje uskoro ugledati svjetlo dana da će srednjoškolci dobiti besplatan prijevoz. 

Tim čine: Sara Raič, Josip Stojić, Natalia Udovičić, Ilka Marić, Marija Marić, Petra Herceg, Filip Zovko, Barbara Čuljak. 
Mentori: Tatjana Raspudić i Draženka Penavić.


 

0 0