Novosti

S Anitom Pajević o jeziku poezije

 

13.02.2024 08:40
Slika
 

Godinama svjesni da se među našim učenicima skrivaju upečatljivi pjesnički talenti, ali i da nekima ipak treba pokoja smjernica i malo ohrabrenja kako bi svoje osjećaje i dojmove pretočili u poeziju, Aktiv profesora hrvatskoga jezika organizirao je krajem siječnja radionice pisanja poezije koje je vodila mlada nagrađivana mostarska pjesnikinja i asistentica u našoj školi Anita Pajević. 

Nakon iznošenja nekih zanimljivih činjenica o sebi i suvremenome pjesništvu, Anita je potaknula učenike na razmišljanje o poeziji, o tome nalazi li se ona samo na papiru, u bilježnicima, knjigama, ili se može pak pronaći i u prirodi, u slici, zvuku, glazbi, fotografiji, plesu… Potom je uslijedio film u kojem su se smjenjivali prizori prirode i djece popraćeni zvucima i glazbom, nije bilo riječi, što je isprva bilo neobično, ali je zapravo bilo vrlo učinkovito jer je kod učenika prouzročilo navalu emocija i dojmova o kojima su spremno razgovarali. No, tek je slijedio pravi izazov – zaviriti u sebe, u sve one vlastite skrivene kutke, izoštriti pjesnička osjetila i prenijeti misli i osjećaje na papir. 

Vjerujte, rezultati su bili odlični – riječi su se pretakale u stihove, a stihovi u pjesme koje ćemo zasigurno imati priliku čuti na školskome natjecanju u poeziji koje nas očekuje 21. veljače. Cilj je radionice postignut, a našoj dragoj Aniti zahvaljujemo još jednom što je podijelila s našim učenicima svoje iskustvo i pomogla nam otkriti skrivene pjesnike u školskim klupama.  

0 0