Novosti

Stazom modernističkih pjesnika

 

10.06.2024 07:43
Slika
 

U svibnju je odjel III. a bio posebno aktivan. Naime, udruživši snage učenici i njihova profesorica hrvatskoga jezika Karolina Vrljić pripremali su ogledni sat sa željom da se zbilja uradi nešto inovativno. Nakon zajedničkoga planiranja uslijedilo je pripremanje te na kraju i realizacija koju su uljepšale gošće: savjetnica za hrvatski jezik Lidija Jerković, ravnateljica Ivana Petrović te nekoliko profesorica naše škole. 

Učionica je bila pripremljena za scensku izvedbu i izložbu koju smo nazvali „Stazom modernističkih pjesnika“, postavljene su bile četiri „postaje“ s plakatima koji su isprava bili prekriveni, sa stolom i dodatnim rekvizitima poput svijeća, pera za pisanje i sl., kako bi se dočarao ambijent prostorija 19. stoljeća u kojima su se kretali modernistički pjesnici. U pozadini se čula skladba Claudea Debussyja. 

Izložbu je otvorila voditeljica, tzv. „kustosica muzeja“, naša Nikolina koja je iznijela sve značajke razdoblja te pojedinih modernističkih smjerova. Nakon toga nam je naš Ivan vrlo uspješno predstavio modernizam u ostalim umjetnostima, a potom smo oživjeli modernističke pjesnike. Pojedini su učenici glumili pjesnika, a njihove partnerice su bile njegovi „biografi“.  Učenici glumci naizmjenično su predstavljali život, djelo i rad pjesnika, iznosili citate, zanimljive činjenice iz njegova života, glumili da pišu pjesme i potom govorili stihove. Tako smo imali priliku poslušati Charlesa Baudelairea te Paula Verlainea i Arthura Rimbauda (koji su nam također odglumili i poznatu scenu ranjavanja) te na kraju i Rainera Mariju Rilkea. 

Učenici su još jednom opravdali profesoričino povjerenje te odradili još jedan uspješan sat na visini zadatka. Svi smo se zabavili i naučili nešto novo, a neki su i otkrili talente koje kriju u sebi, kao što je primjerice gluma, izražajno govorenje i slično. 

Uživali smo kroz ovo modernističko putovanje, vjerujemo i naši gosti, a na kraju smo bili i nagrađeni dobrim ocjenama te slatkom zakuskom. S nestrpljenjem očekujemo što nas čeka sljedeće godine…


Nikolina Aničić, III. a

0 0